Liputuspäivä 1.5. - Vappu

Vappu on yksi Suomen tunnetuimmista ja värikkäimmistä juhlista, joka yhdistää kevään riemun ja työn kunnioittamisen. Tässä blogipostauksessa käymme läpi vappuun liittyviä perinteitä, sen historiaa ja merkitystä suomalaisille.

Vapun historia ja merkitys

Vapun alkuperä

Vappu on alun perin eurooppalainen kevään juhla, joka on juontanut juurensa muinaisten kelttien ja germaanikansojen kesän alkamisen juhlasta. Vappu on myös työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä, jonka viettoon liittyy monia perinteitä, kuten siman juonti ja tippaleipien syönti.

Kansainvälinen työläisten juhlapäivä

Vappu on kansainvälisesti tunnettu työväen juhlapäivä, jonka alkuperä juontaa juurensa Yhdysvaltojen työväenliikkeen historiaan. Suomessa vappu on ollut virallinen liputuspäivä vuodesta 1979 lähtien, ja sitä kutsutaan myös suomalaisen työn päiväksi.

Suomalainen vappu

vappu juhlitaan

Vapun juhlinta

Suomalaisille vappu on ilon ja vapauden juhla, jolloin nautitaan keväästä ja yhdessäolosta. Perinteisiin kuuluu siman ja tippaleipien nauttiminen sekä iloiset kulkueet ja piknikit. Vappuna monet pukevat päähänsä ylioppilaslakin tai muun opiskelijayhteisöön kuuluvan lakin.

Työväenliikkeen vappu Suomessa

Työväenliikkeen vappu on ollut tärkeä osa suomalaista juhlaperinnettä. Vappumarssit ja poliittiset puheet ovat olleet työväenliikkeen tapa juhlistaa työläisten oikeuksia ja saavutuksia.

Ylioppilaiden vappu

Ylioppilaiden vappu on täynnä perinteitä, kuten patsaiden lakittaminen ja kevätkonsertit. Teekkarit ja muut opiskelijaryhmät viettävät vappua omilla tavoillaan, ja monissa kaupungeissa on omat erityiset vappuperinteensä.

Vapun sää

Vappusää vaihtelee vuosittain, mutta usein vappu on poutainen ja aurinkoinen. Lämpötilat vaihtelevat eri puolilla Suomea, ja joskus vappuna voi sataa jopa lunta tai räntää.

Liputuspäivä 1.5.

Vappu on virallinen liputuspäivä, jolloin suomalaiset liputtavat ylpeinä työn ja kevään kunniaksi. Liputuspäivänä on hyvä muistaa, että liputus on tapa näyttää iloa ja kunnioitusta juhlapäivänä.


Vappu on siis monipuolinen juhla, joka yhdistää kevään juhlinnan ja työn arvostuksen. Se on päivä, jolloin suomalaiset kokoontuvat yhteen nauttimaan keväästä, hyvästä seurasta ja tietenkin herkullisista vappuherkuista. Liput hulmutkoon korkealla vapun kunniaksi!